Quiz Trzymaj Formę
Quiz Trzymaj Formę, trudne pytania, zaskakujące odpowiedzi o zdrowiu, żywieniu i sporcie. W zabawie wzięli udział uczniowie czterech klas: 5a, 5c, 5b i 4b. A najlepsi okazali się uczniowie klasy 5b, zaraz za nimi 5c, a mocno ich ścigali uczniowie z klasy 5a, na końcu peletonu najmłodsi z klasy 4b. Gratulujemy i bardzo dziękujemy za udział i fantastyczne zachowanie.
Organizatorem quizu byli uczniowie z klasy 5c.
Kuchnie świata
Już od poniedziałku możemy podziwiać na szkolnym korytarzu makiety stołów z różnych krajów, przygotowane przez uczniów klasy 5 B w ramach projektu Trzymaj Formę. Uczniowie pracowali w grupach projektowych, zajmowali się kuchnią i tradycjami kulinarnymi krajów takich jak: Francja, Japonia, Włochy, Niemcy oraz Polska. Produkty znajdujące się na stołach tworzone były z dowolnych materiałów: papieru, plasteliny, gąbki, tektury. Celem projektu było poznanie i przeanalizowanie polskich nawyków żywieniowych na tle innych krajów. Koordynatorem tego przedsięwzięcia była pani Aneta Pomianek-Zwierkowska.
Wspólne śniadanie w klasie 4a
Klasa 4a na lekcji wychowawczej zjadła wspólnie drugie śniadanie, którym był zdrowy i pyszny owoc. Dla niektórych była to okazja aby poznać nowe smaki.
Robimy koktajle
7 marca uczniowie klasy 5 B pod okiem wychowawczyni p. Anety Pomianek-Zwierkowskiej robili koktajle i sałatki owocowe w ramach programu „Owoce w szkole”. Lekcja miała na celu zachęcenie dzieci do spożywania owoców, warzyw, mleka, kefirów. Miłym akcentem była wizyta w klasie I B i degustacja przygotowanych koktajli.
Sałatki owocowe w klasie 6b
Dzień otwarty połączony ze zdrowym odżywianiem.
Podczas Dnia Otwartego w naszej szkole można było spróbować pysznych i zdrowych produktów. Zgodnie z założeniami Szkoły Promującej Zdrowie postanowiliśmy zorganizować Dzień Chleba. W tym dniu mieliśmy okazję degustacji różnych rodzajów chleba pieczonych na naturalnym zakwasie. Oprócz tego, można było zjeść „witaminki” w postaci owoców oraz napić się wody. Nasi Przyjaciele z Hiszpanii przygotowali również drobny poczęstunek w postaci tradycyjnych serów i wędlin pochodzących z gorącej Andaluzji.
Zdrowe śniadanie w klasie 2a